SERTİFİKASYON VE DENETİM

Çözüm Bulan Kobi Danışmanı

 SERTİFİKASYON VE DENETİM

Sertifikasyon ve denetim hizmetleri ürün ve sistemlerin sağlıklı ve ideal şekilde çalıştığını ve kontrol edilebilirliğini gösterir.

Sektörlere bağlı olarak bir çok kalite sistemi bulunmakta, her sistemin kendi içinde kural ve denetim mekanizması farklı olmakla birlikte genel çerçevede tümünün sertifikasyon öncesi denetim ve gözlem gereksinimi ve şartı bulunmaktadır.

ISO Kalite Sistemi

ISO kalite yönetim sistemi standartlarına bağlı belgelendirme ve denetimolarak hangi türden kalite belgeleri vardır, kapsamları genel olarak nelerdir sorularının yanıtı ise şu şekildedir:

  • ISO 9001: Genel her firmanın kullanabileceği toplam kalite yönetimini kapsayan standarttır. Diğer kalite belgeleri alınmadan önce mutlaka firmanın alt yapısını kurmak için bu belge alınmalıdır. Ülkemizde ihalelerde mutlaka ISO 9001 kalite belgesi aranmaktadır. Sürekli güncellenen belgenin en son sürümü ISO 9001:2015‘dir. Hangi yıl güncellendi ise o yılın tarihi ile revize olmaktadır.
  • ISO 27001: Bilgi güvenliği sistemi olup yazılım sektörü için önem arz eden bir standarttır.
  • ISO 14001: Çevre yönetim sistemi. Bu sistem de son derece önemlidir. Özellikle boya çamuru gibi atıkların oluştuğu, kimyasal üretimi yapılan firmalarda çevreye zarar verilmeden üretim yapılması ve atık yönetimi noktasında hayati önem taşır.
  • ISO 45001: OHSAS 18001 İş sağlığı ve yönetim sistemi olup üretim yapılan, ağır sanayi iş kollarında üretim yapan firmalar için elzem olan yönetim sistemleri arasındadır. Bu sistemin kurulması ile iş yerinde yaşanabilecek kazalar, riskler en aza indirgenir.
  • ISO 22000: Gıda güvenliği yönetim sistemi. Eski adı ile HACCP. Hijyen sanitasyon kurallarına uygun olarak gıda üretimi yapılmasını sağlar. Restoranlardan, süt imalatına kadar gıda üretiminin olduğu her yerde kurulması gereken bir sistemdir.
  • ISO 10002: Müşteri memnuniyeti yönetim sistemi. Adından da anlaşılacağı üzere firmanın iş kapsamı ne olursa olsun müşterilerini daha çok memnun etmek için kurulan bir sistemdir. Kurumsallaşma yolunda son derece profesyonel bir adımdır.
  • ISO 13485: Tıbbi cihazlar kalite yönetim sistemi. Tıbbi her türden üretim yapan, satış yapan, ya da bir biçimi ile sürecin içinde olan firmaların nasıl üretim yapacağına dair yönergelerin olduğu bir kalite sistemidir.
  • ISO 50001: Enerji yönetim sistemi. Enerjinin verimli kullanılabilmesi yapılması gerekenleri içeren bir sistemdir. Günümüzde ekolojik dengeler bu kadar değişmiş iken çok daha etkin enerji yapılandırmaları için başlı başına önem arz eder.

 

Şimdi Ara
Harita