Marka Tescil ve Patent Hizmetleri

Çözüm Bulan Kobi Danışmanı

MARKA NEDİR ?

Marka Nedir ? Marka tanımı bir ya da bir grup üreticinin ya da satıcının mal ve hizmetlerinin tanıtmaya rakiplerinden ayırt etmeye ve farklılaştırmaya hizmet eden isim, logo, kavram, sözcük, simge, tasarım, resim ve bütün bunların bileşkesi olan somut ve soyut bir kavramdır.

Marka aynı zamanda işletmeyi  ya da bir ürün ve hizmeti temsil eden bir kimlik ve kişiliktir. Marka gerek kalite gerekse dürüst bir çalışma ve bir iş hacmi sembolü olarak hak sahibi tanıtan işaretler olarak da tanımlanmaktadır. Mal ve hizmetlerle onları tanıtan marka arasında güçlü bir bağ vardır. Bazı mal ve hizmetler markalarıyla bütünleşmiştir.

Marka nedir ? / Tüm ürünlerin bazılarının fiziksel ve kimyasal özellikleri yanında markasıyla yansıttığı bazı duygusal ya da psikolojik özellikleri vardır. Bu özellikler bir kimliği yansıtarak tüketicinin zihninde bir imaj oluşturur. Bu imajın rakip ürünlere göre tüketici zihnindeki pozisyonuna markanın konumu bunun için yürütülen çabalara da markanın konumlandırılması denir. Dolayısıyla marka bir isim olmanın ötesinde bir kimlik bir imaj ve konumlandırmaya hizmet eden bir kavram olarak görülmelidir.

Markanın şu 4 temele dayandığı söylenebilir ;
  • Bir marka tüketicinin istediği arzuladığı ve beklediği tatmininin karşılığı bu tatmin fiziksel ya da ruhsal olabilir. (TATMİN)
  • Marka tüketici ile tatmin konusunda işbirliği kurabilmelidir. Bu işbirliği hizmetlerde çalışanların tüketicilerle gerçekleştirdikleri iletişimde sağlanır. ( İŞBİRLİĞİ)
  • Marka tüketicilerle güvene empatiye dayalı riskten koruyucu ilişkileri geliştirmelidir. ( İLİŞKİ)
  • Her markanın anlatması gereken bir öyküsü olmalıdır (ÖYKÜ)

 

Marka Başvurusu

(Yurtiçi)

Marka başvurusu Türk Patent Enstitüsü nezdinde gün, saat, dakika ve saniye itibariyle koruma altına alınır.

Marka başvurusu yapıldıktan sonra, Türk Patent Enstitüsü tarafından başvuru evraklarının doğruluğu (şekli inceleme) ve markanın herhangi bir benzerinin olup olmadığı incelenir.

Türkiye’ de marka başvurularının yapıldığı tek yetkili kurum Türk Patent Enstitüsü’dür.

Marka başvurusu özen gösterilmesi gereken, marka örneği ve marka ismi açısından geri dönüşü olmayan bir aşamadır.

Yaklaşık 5-7 ayı kapsayan bir sürecin başlangıcı olan bu aşamanın konunun uzmanı yetkili bir vekil vasıtasıyla yürütülmesinde büyük fayda vardır.

*Marka başvurusunda bizden yardım almak için tıklayın

 

Kimler marka başvurusu yapabilir

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikametgahı olan veya sınai veya ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler veya Paris Sözleşmesi yahut Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde marka başvuru hakkına sahip kişiler ile,

Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere kanunen veya fiilen marka koruması tanıyan devletlerin uyruğundaki gerçek veya tüzel kişiler de karşılıklılık ilkesi gözetilerek Türkiye’de marka başvurusu yapabilir.

                 Marka başvurusu yapacak olan kişi veya kuruluşların öncelikle dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır

1. Marka başvurusu yapacakların markayı kullanmadan yani piyasada marka henüz bilinmeden başvuru yapmaları gerekir.

2. Birçok işletme ticaret unvanlarındaki ibarenin aynı zamanda marka olarak tescil edildiğini düşünmektedir. Ticaret unvanı ve marka farklı kavramlardır.

Birçok firmanın ticaret unvanını aynı zamanda marka olarak kullandığı gerçek bir durum olmakla birlikte unvanın ticaret siciline kayıt edilmesi ile marka hakkı korunmuş olmaz ve marka tescil edilmiş anlamına gelmez.

 

Bu anlamda bir şirket daha kurulma aşamasındayken unvanını aynı zamanda markası olarak kullanacaksa bu durumu da dikkate alarak marka tescilini yaptırmalıdır.

3. Bir şirket ticaret siciline kayıt ettirdiği markayı aynı zamanda marka olarak kesin kullanacaksa henüz daha şirket kurulmadan gerekli araştırmaları yaparak markanın başkası üzerinde tescili olup olmadığına ya da benzer markalar olup olmadığına kesinlikle bakmalıdır.

4. Marka başvurusu, marka araştırması yapılmadan yapılmamalıdır.

5. Marka araştırmaları kesinlikle marka başvurusunun yapıldığı yer olan Türk Patent Enstitüsü’nde yapılmalıdır.

Özel şirketlerin ücretsiz olarak yaptığı marka araştırmaları kendilerine ait veri tabanları üzerinden yapıldığından bu tür araştırmaların gerçekleri yansıtma konusunda eksiklikleri olabileceği aşikardır.

6. Türk Patent Enstitüsü’nde yapılmış bir marka araştırması raporu Türk Patent Enstitüsü’nde kayıtlı ve yetkili bir vekil tarafından yorumlanmalı ve vekilin önerileri dikkate alınmalıdır.

7. Marka başvurusu yapılırken özellikle yabancı markaların isimleri, tanınmış markaların isimleri, kalite, nitelik belirten, dini işaret ve kamusal değerler olmuş kelimeler seçilmemelidir. Bu konuda eğer vekil ile çalışırsanız gerekli bilgilendirmeyi mutlaka vekiller yapacaktır.

8. Vekil ile çalışmaya karar verdiğinizde sadece ücretler açısından vekilleri değerlendirmemelisiniz. Ücret belirleyici olabilir fakat önemli olan verilen hizmetin kalitesi ve güvenilirliğidir.

Marka Tescil

Sonuçta bir defa yapacağınız ve 10 yıl süre ile hakkınızı koruyacağınız marka hakkınızın tescil maliyetinin aslında sizin en büyük sermayeniz olan markanıza ilişkin olduğunu daima göz önünde tutun.

Hukuk bilgisinden yoksun, ehil olmayan vekillerin yaptığı başvurularda daima eksiklik ortaya çıkabilir. Bunu ileride ancak bir sorunla karşılaştığınızda görebilirsiniz.

 

Marka Araştırması

Marka araştırılması markanın tescile müsait olduğunun araştırılması ve alternatif öneriler türetilmesi açısından önemlidir. Daha sonraki aşama ise başvurunun gerçekleştirilmesi ve  yayın süresi aşamasıdır.

Bu süre her marka için geçerli olan resmi bir süredir. Üç ay sürüyor olup, askı süresi olarak da bilinir.

Askı süresi içerisinde itiraz gelmeyen markalar Türk Patent Enstitüsü tarafından incelenerek kabul edilmekte ve en son aşama olan belge aşamasına geçilmektedir.

İtiraz gelmesi markaya çok normal bir durum olup, bir vekil ile çalışıyorsanız  yayın süresi kolayca atlatılabilecek bir dönemdir. Vekil ile çalışılmasının önemi burada daha çok ortaya çıkmaktadır.

Çünkü itiraz aşamalarının profesyonel biri tarafından takip edilmesi ve itiraza yine uzman bir kişi tarafından karşı görüş yazılması daha iyi olacaktır.

Sizde alanında uzman olan marka danışmanlarımızdan bilgi almak isterseniz telefon ile ya da ofisimize gelerek dilediğiniz her konuda bilgi alabilirsiniz.

Markalaşmanın  Önemi

‘’Marka kavramı’’  hem üreticiye hem de tüketiciye çeşitli yararlar sunmaktadır. Çünkü emeğini, üretimini ya da ismini marka haline getiren bir kişi diğer kişilere karşı mutlak koruma sağlamaktadır.

Kimse tescilli marka üzerinde hak iddia edemez. Marka, üreticilere markanın taklitlere karşı yasal olarak korunması, mal-tüketici arasındaki iletişimde etkinlik sağlanması konularında yardımcı olurken tüketiciye ise prestij sağlar.

Tescil edilmemiş bir marka haksız rekabete göre korunmakta olup kişiye hukuki açıdan daha az korunma sağlamaktadır. Oysa ki tescil edilmiş bir marka kişinin izni olmadan kullanılamaz ve tam olarak hukuki bir denetim sağlar.

Bu nedenle tescilli bir markayı kullanmak size ekonomik açıdan  daha fazla yarar sağlayacaktır.

Marka,

Yıllar içinde edindiğiniz müşteri çevresi tescillenmemiş bir markanın kurbanı olsun istemiyorsanız sizde markanızı tescil ettirmelisiniz.

Şimdi Ara
Harita