Girişimcilik Projeleri

Çözüm Bulan Kobi Danışmanı

Girişimcilik Projeleri

Girişimcilik nedir?

Girişimcilik, en genel ifadeyle kar amacı ile riski üstüne alan ve iş kuran kişinin yaptığı atılımdır. Girişimcilik son yıllarda her yer sıkça bahsedilen bir konudur. Teknolojinin gelişimi ile birlikte insanlar kafalarındaki projeleri hayata geçirmek için atılımlar yapmaya başladılar. Kurumsal şirketlerdeki çalışma şartlarının ağır olması ve daha fazla para kazanma düşüncesi genel olarak insanları yeni girişimler yapmaya itiyor.

Girişimcilik Projeleri Nedir?

Belirli bir alan veya konuda mevcut bir sorunun çözümü veya bir hedefin elde edilebilmesi  için bu sorun veya hedefle ilgilendiği bilinen kurumlardan destek talep eden, formel başvuru aracıdır. Gündelik yaşamda kullanılan dilekçeden tek farkı, başvuruda bulunan, sorunun çözümü için sorumluluk üstlenmeyi, bizzat görev almayı, kabul etmektedir.

Çözüm için zaman, ekip, yöntem, araç ve bütçeyi kendisi öngörmektedir. İlgili kurum ise başvurunun öngördüğü zaman, ekip, yöntem, araç ve bütçenin önceden ilan edilen kriterlere uygun olması durumunda finansman sağlamayı ve denetlemeyi üstlenmektedir.

Girişimcilik projeleri

Girişimcilik projeleri, önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği bir çalışmadır. Bilimsel bir çalışma olan projede; gözlem yaparak bilgi toplama, elde edilen bilgilerin düzenlenmesi, bilgiler arasında neden-sonuç ilişkisinin olup olmadığının araştırılması, gelecek nesillere bilgilerin ve sonuçların aktarılması söz konusudur.

Proje süreci, proje fikrinin ortaya çıkışıyla başlayan ve bu fikrin kâğıda dökülmesi, geliştirilmesi, yürütülmesi, tamamlanması ve değerlendirilmesinin ardından yeni proje fikirlerinin üretilmesine kadarki süreçleri içerir.

A. Girişimcilik Projeleri

Proje hazırlama ve sunma sürecinde, başvuru sahibinin, proje için tüm hazırlıklarını tamamlaması yeterli değildir. Süreç, Proje Makamları tarafından başlatılır. Bir proje sahibinin AB fonlarından yararlanabilmesi için, söz konusu projenin konusunun, Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında yapılan yıllık programlama toplantılarında öncelikler arasına alınmış olması gerekir.

Herhangi bir proje konusunun, yıllık programlamaya dahil edilmesi için ise, bu toplantılara katılan Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’ne ya da ilgili bakanlıklara iletilmiş olması gerekir. Proje sahipleri, ancak kendi alanlarında teklif çağrısı yapıldığında fon – hibe almak için başvuruda bulunabilirler.

Teklif Çağrısı, Bir “İcaba Davet” niteliğindedir. Hukuki açıdan ise proje bir “icap” tır. Proje Makamı tarafından “kabul “ yapılmasıyla şarta bağlı bir akit gerçekleşecektir. Projenin kabul edilmesiyle birlikte, bu hibe akdi yazılı sözleşmeye dönüştürülür.

B.Girişimcilik Projeleri

Girişimcilik projesinde sunulan dilek gerçekleştiğinde, olabildiğince çok insanın fayda görmesi, yaşantılarının daha az sorunlu hale gelmesi ya da kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır. Ancak, projede vaat edilen, bir kamu hizmeti değildir.

Başka bir deyişle, proje sonucunda elde edilecek çıktılar ve elde edilecek faydanın yerel, genel veya bölgesel düzeylerde kamu otoritelerince yürütülen ve o coğrafyada yaşayanların tamamının kullanımına açık kamu hizmetlerine alternatif olması beklenmez.

Ancak, proje gerek otoritelere gerekse vatandaşlara, mevcut kamu hizmetlerinin ya da geleneksel uygulamaların yeniden düşünülmesi, kurgulanması için mesajlar verebilmeli, örnek bir model sunmalıdır. Davranış değişikliği önermelidir.

C.Girişimcilik Projeleri

Girişimcilik projeleri, var olana göre ileri ve etkin öneriler içermek zorundadır. Bu bir kalite koşuludur. Ama her projenin bunu yaparken önceden belirlenmiş sınırlar içinde hareket etmeye izin verir. Bu sınırlar şu şekilde sıralanabilir:

1. Proje, Avrupa Birliği Katılım Öncesi stratejilerinin uygulanmasına katkıda bulunmalıdır,

2. Proje, Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliğine Katılımı İçin Ulusal Programı’nda belirlenen alanlara yönelik ve yapılması öngörülen iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesine katkı sağlamalıdır,

3. Proje, Avrupa Birliği’ne aday ülke statüsünde olan Türkiye’nin kendi mevzuatını Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlulaştırmasına ve uygulamaların yerleşmesine katkıda bulunmalıdır.

Proje, belirli bir sürede gerçekleştirilecek yöntemler, kullanılacak ekip ve araçlar ile belirli hedeflerin elde edilebilmesine yönelik olarak faaliyetleri kapsamına alır. Projenin fiziki sonucu, öngörülen çıktılardır. Proje ekibi ve Proje Sahibi ( Faydalanıcı ), dışında ki kişi ve kurumların ölçebileceği bir değişim yaratılabilmelidir.

GİRİŞİMCİLİK PROJELERİ NASIL HAZIRLANMALIDIR?

Girişimcilik projeleri çalışması merak ve gözlemle başlar. Çevrede yaşananları merak etmek ve bunun doğrultusunda merak edilen konulara ilişkin gözlem yapmak proje hazırlamada ilk adımı oluşturur. Yapılan çalışmanın bilimsel olması için uygulanması gereken bazı aşamalar vardır. Bunlar:

1. Projenin konusunu seçmek: 

Proje konusu; ilgi çeken, üzerinde düşünülen, merak edilen konulardan seçilmelidir. Akla pek çok fikir gelebilir. Bunlar not edilmeli hemen karar verilmemelidir. Bunlar arasından; yapılabilecek, merak duyulan ve ilgi uyandıran bir konu seçilmelidir.

2. Bilgi toplamak: 

Projenin konusu belirlendikten sonra konuyla ilgili kitaplardan, dergilerden, internetten, kaynak kişilerden ve kurumlardan bilgi toplanmalıdır. Konuyla ilgili yazılı, sözlü, görsel her türlü materyal toplanmalıdır.

3. Projenin tanımlanması:

Proje fikrinin ortaya çıkmasından sonra elde edilen bilgiler ışığında projenin amacı, hedefleri, yöntemi, uygulama adımları, çalışma takvimi ve beklenen sonuçları tanımlanmalıdır.

Amaç, elde edilmek istenen sonucun basit anlatımıdır. Projelerin genelde bir çok amacı vardır. Projenin amacı iyi tanımlanmadığında amaca yönelik hedefler ve faaliyetleri tanımlamada sorunlarla karşılaşılabilir.

Hedefler, tanımlanan amaca hizmet etmelidir. Hedef, birden fazla olabilir. Hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını belirleyebilmek için ölçülebilir hedefler belirlenmelidir.

3.1.Proje çalışmaları sırasında izlenecek yol, yapılacak deney ve gözlemler, veri toplama araçları, istatistiksel değerlendirmeler, yöntemi belirleyen unsurlardır. Tüm bu aşamalar açık ve net bir biçimde açıklanmalıdır.

Proje çalışmaları sırasında gerçekleştirilecek faaliyetler adım adım tanımlanmalı ve her bir faaliyet için beklenen sonuçlar ortaya konulmalıdır.

4. Projenin yürütülmesi: 

Proje; belirlenen amaç, hedefler, yöntemler, uygulama adımları ve takvim doğrultusunda hazırlanır. Hazırlanan çalışma planına göre dönemsel faaliyetler ve ziyaretler gerçekleştirilir.

5. Değerlendirme ve rapor yazımı: 

Bu aşamada, proje süresince belli aralıklarla ve proje sona erdikten sonra proje sonuçlarının ve etkisinin değerlendirmesi yapılır. Daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırılarak çalışmanın amacına ne ölçüde ulaşıldığı belirtilir.

Rapora proje çalışmalarında elde edilen sonuçlar yazılır. Bu bölüm projenin en önemli kısmıdır. Bulgular, yazılı ve görsel araçlarla ifade edilir.

Proje bilimsel bir çalışma olmalıdır. Projenin her aşamasında bilimsel çalışmanın bütün özelliklerinin görülmesi gerekir.

 

Girişimcilik projelerinin desteklenmesi için bir çok fon sağlayıcı kuruluş vardır bunlardan bazıları:

KOSGEB, Tübitak, Bakanlıklar, Özel Fon ve yatırım Kuruluşları

Şimdi Ara
Harita